Pocetna
Biznis Imenik
Foto Album
Kursna Lista
Desavanja
Novosti
Trail Blazers
Televizija
Marketing
 
  Glas Amerike (Bosanski)
 • Američki mediji u Rusiji kao „strani agenti”
  Rusija je saopštila da je upozorila devet američkih državnih medija da će, po novom zakonu, najverovatnije biti registrovani kao „strani agenti“. Među medijima koji su upozoreni su i Radio Slobodna Evropa i Glas Amerike. Donji dom ruskog parlamenta usvojio je amandmane na zakon iz 2012. gdine o nevladinim organizacijama, koji sad obuhvata i medije. Taj propis je odgovor na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država da se ruska državna TV stanica „Russia Today“ tako registruje u Americi. Registracija „stranih agenata” podrazumijeva da strani mediji moraju da dostave podatke o svojim ciljevima, kompletne izvještaje o finansijama, izvorima finansiranja i zaposlenima. Također, od medija bi moglo da se traži da na svojim internet stranicama i društvenim mrežama na vidno mjesto stave da su „strani agenti”. Kremlj bi, ako to smatra potrebnim, mogao da blokira njihove web stranice. Direktorka Glasa Amerike Amanda Bennet rekla je da se u ovom trenutku ne zna kakve će efekte zakon imati na proizvodnju vijesti Glasa Amerike u Rusiji. Bennet naglašava da je „Glas Amerike, po zakonu, nezavisni, nepristrasni medij koji se bazira na činjenicama i ostaje vjeran tim principima.”
 • Muslimanska klinika za siromašne
  San Bernardino je jedan od najsiromašnijih gradova u Kaliforniji, gdje je grupa muslimanskih liječnika otvorila kliniku Al-Shifa radi pružanja medicinske njege siromašnom stanovništvu tog grada. Ta klinika radi već osam godina. Prilog je pripremio novinar Glasa Amerike, Mohammad Habibzada.
 • ASIM MUJKIĆ: Politički spektakl s ciljem vraćanja procesa na nacionalna pitanja
  Nakon što se digla prašina poslije intervjua kojeg je bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) dao Deutsche Welle (DW), a u vezi priznanja Kosova i odbrane teritorijalnog integriteta BiH, predstavnici srpskog naroda odbili su prisustvovati sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.
 • Nosilac tajne za mogući lijek protiv raka
  Golokrtičasti štakori za mnoge ljude izgledaju ružni. Ovi glodari žive većinu svog života pod zemljom i skoro su slijepi. Ali ono što ih čini atraktivnim za naučnike je činjenica da oni ne oboljevaju od raka.
 • NEW YORK: Veliki uspjeh siromašnog izbjeglice
  Kurdski izbjeglica Hakki Akdeniz je napustio Tursku 1999. i došao u New York. Bio je beskućnik i često se pitao gdje će naći sljedeći obrok. Ali kako izvještava Saleh Damiger, on je u potpunosti izmijenio svoj život. U pizzeriji u dijelu New Yorka, SOHO, slike pokazuju postignuća Hakkija Akdeniza. On je vlasnik pizzerije Champion i drugih uspješnih biznisa u New Yorku. Dobio je desetine nagrada i medalja za svoju tehniku pravljenja pizze. Ali put ka uspjehu nije bio lak. „Došao sam ovdje uz nadu da će mi neko pomoći, da ću imati kuću, posao I da će mi reći šta da radim. Imao sam razne nade. Ali kada nisam mogao naći posao, upitao sam se, šta ako bih se vratio u Tursku, šta bi se desilo”, priča Hakki. On je danima tražio posao, a noću je spavao na željezničkoj stanici ili u skloništu. „Spavao sam tamo 96 dana. A onda sam našao posao. Jedna Turkinja po imenu Mina mi je našla posao u New Jerseyu”, kaže Hakki. Njegova vizija je bila da ima pizzeriju i vrijedno je radio kako bi taj san ostvario. Za samo pet godina, otvorio je sedam pizzerija. On je sada vlasnik deset njih, a upravo treba otvoriti još jednu. „Ne znam voziti auto, ne znam plivati, ne znam kako izlaziti u društvu ili ići u klub. Toliko stvari ne znam raditi. Ali znam praviti pizzu”, priča on. I upravo zbog toga, Hakki ima mnogo obožavatelja. „To je jedno od mojih omiljenih mjesta kada dođem na istočnu stranu Broadwaya i izađem iz voza, moram doći odmah ovdje da pojedem pizzu, jer je zaista ukusna, i drugačija”, kaže mušterija George Cruz. „Svim svojim prijateljima sam rekao da ovdje stalno dolaze, jer je pizza ovdje zaista ukusna. Toliko uživam dok je jedem, to je najbolja pizza koju sam ikada jeo”, govori Adam. Hakki kaže da je tajna njegovog uspjeha njegova motivacija: „Dvije stvari su veoma važne u mom životu, moj posao i moja obitelj. Vrijedno radim kako bi postigao poslovni uspjeh i to sve za moju obitelj.” Hakki vjeruje da ako želite da vam se snovi ostvare, morate početi na njima raditi i nikada ne odustati.
 • Sud BiH obrazložio prisluškivanje Milorada Dodika
  Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je obrazložio razloge zbog kojih je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), bio prisluškivan u periodu od 11. februara do 13. maja 2016. godine. Saopštenje Suda BiH je uslijedilo nakon što je preko vikenda o tome Dodik govorio za Radio-televiziju RS. „Dobio sam pismo od Suda BiH u kojem me obavještavaju da je to prema meni činjeno u nekom ranijem periodu. Vjerovatno ću za ovaj period dobiti (pismo) za par mjeseci ponovo. Riječ je, naravno, o njihovim razlozima. Mene upućuju da mogu u skladu sa zakonom da provjerim zašto je to rađeno, tako da ću to i učiniti”, rekao je Dodik. Sud BiH navodi da je Dodik bio predmet posebnih istražnih radnji, odnosno prisluškivanja u sklopu predmeta Slobodan Pavlović i drugi. Radi se o predmetu pranja novca i zloupotrebe službenog položaja u slučaju Pavlović banka. Optužnica u ovom predmetu nije podignuta. Osim Dodika, naredba o prisluškivanju koju je izdao Sud BiH po prijedlogu Tužilaštva BiH uključivala je i druge osobe. „Sud je na osnovu navoda iz obrazloženog prijedloga Tužilaštva BiH utvrdio postojanje osnova sumnje da su počinjena navedena krivična djela, te da nije postojala mogućnost da se dokazi prikupe na drugačiji način, odnosno da je pribavljanje povezano sa nesrazmjernim teškoćama, na osnovu čega je naredba i izdata”, saopšteno je iz Suda BiH. Iz ove pravosudne institucije pojašnjavaju da prema Zakonu o krivičnom posutpku BiH, a po dostavljanju izvještaja i očitovanja Tužilaštva BiH, obavještavaju osobu protiv koje su bile provedene posebne istražne radnje. Dodik ima i zakonsko pravo da zatraži ispitivanje zakonitosti ovih pravosudnih radnji.
 • Amerika i Kina saglasne oko Sjeverne Koreje
  Američki državni sekretar Rex Tillerson saopštio je da "između Sjedinjenih Država i Kine nema neslaganja" u pogledu Sjeverne Koreje. Tillerson je to rekao poslije susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa sa kineskim kolegom Xi Jinpingom u Pekingu. Tramp i Xi, kako je prenio Tillerson, razgovarali su o Sjevernoj Koreji i trgovini, ali i o ljudskim pravima i sporovima u Južnom kineskom moru. Kada je reč o sjevernokorejskom pitanju, Kina je tokom dvodnevnih razgovora jasno i nedvosmisleno poručila da neće prihvatiti Sjevernu Koreju sa nuklearnim naoružanjem, naveo je američki državni sekretar. Trump je, kako je kazao Tillerson, rekao je kineskom predsjedniku: "Ti si snažan čovjek, siguran sam da možeš da riješiš to pitanje za mene". Predsjednik Trump je prethodno izjavio da Sjedinjene Države i Kina moraju zajedno da rade na oslobađanju regiona i svijeta od, kako se izrazio, veoma ozbiljne prijetnje od "krvoločnog režima u Sjevernoj Koreji". ​Tramp se novinarima obratio zajedno sa kineskim kolegom, ali nisu odgovorali na pitanja. Američki lider dodao je da su se Washington i Peking saglasili "da ne ponove greške iz prošlosti" kada je reč o rješavanju problema sa Sjevernom Korejom, koja je posljednjih godina uspjela da značajno usavrši nuklearni i balistički program. Trump je prije toga istakao da je na razgovorima sa Xijem postignut "odličan napredak". Xi je rekao da je Kina i dalje čvrsto posvećena denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Na sastanku sa poslovnim liderima, predsjednik Trump se zahvalio kineskom kolegi na "nedavnim naporima da ograniči trgovinu sa Sjevernom Korejom i prekine bankarske veze''. ''Kina može da riješi problem lako i brzo", naglasio je američki predsjednik. Bilateralna trgovina Tramp i Xi razgovarali su i o bilateralnoj trgovini, koja je često predmet spora između dvije zemlje. Državni sekretar rekao je da "postignut prilično mali napredak", uprkos dugim razgovorima o tom pitanju i dodao da su američke primjedbe prenesene kineskim zvaničnicima u četvrtak. U prvih deset mjeseci ove godine, kineski suficit u trgovini sa Sjedinjenim Državama iznosio je 223 milijarde dolara. Trump je rekao da je američki trgovinski deficit sa Kinom "šokantnih stotine milijardi dolara" godišnje. "Prošle administracije dozvolile su da bude toliko nesrazmjeran. Ali ja ne krivim Kinu. Odajem joj veliko priznanje", poručio je Trump. Kineski predsjednik rekao je da postoji prosperitetna budućnost za američko-kinesku trgovinsku saradnju i dodao da su tokom Trumpove posjete Kini potpisani poslovni ugovori vrijedni 250 milijardi dolara. Međutim, kako prenosi Bloomberg News, uglavnom je riječ o neobavezujućim memorandumima o razumjevanju "čija realizacija bi mogla dugo da potraje, ukoliko uopšte do nje dođe".
 • Pogled u stvaranje zvijezda
  Da bi mogli naučiti više o nastanku zvijezda, astronomi proučavaju svjetlo koje stiže iz dubokog svemira i otkriva događaje od prije milijarde godina. Kozmička prašina, para u atmosferi i svetlosna zagađenost ometaju taj rad, no naučnici u NASI su pronašli načina za prevazilaženje tog problema.
 • Mortalitet dojenčadi i male djece u svijetu prepolovljen
  Tokom posljednjih 25 godina u svijetu je postignut značajan progres u spašavanju života mlade djece. Broj preminule djece globalno prvi puta je pao ispod 6 milijuna, ali  prema izvještaju Ujedinjenih naroda, većina ovih smrti bi se mogla spriječiti.
 • Da li će lutrija za dobijanje vize-zelenog kartona za Sjedinjene Države biti ukinuta?
  Kada je predsjednik Donald Trump pozvao kongres da ukine program takozvanih Viza raznolikosti nacija, nakon terorističkog napada u New Yorku u utorak, zemlje koje su taj program smatrale kartom za ostvaranje američkog sna su se našle u šoku.  Ta lutrija je započeta kako bi pružila šanse zemljama sa niskom stopom imigracije u Sjedinjene države. Da li će program sada zaista biti ukinut?  Prijedlog se već nalazi u senatu, I dio je zakona o imigracionoj reformi. Donald Trump je lutriju za vize raznolikosti nazvao katastrofom za zemlju. Taj program daje vize ne na osnovu zasluge, nego se aplikanti nasumično biraju u godišnjoj lutriji, I ljudi koji se prijavljuju za lutriju nisu najbolji koje te zemlje mogu ponuditi, rekao je Trump. Jedan zvaničnik Bijele kuće je za Glas Amerike rekao da je okončanje tog programa dio principa imigracione reforme koju je Bijela kuća predala kongresu I koji je dio takozvanog RAISE akta, što stoji za akt Reforme američke imigracije za jače zapošljavanje. Njega su sponzorirala dva republikanska senatora I on od februara čeka na raspravu I mogući amandman. Sličan prijedlog zakona je u septembru predstavljen Zastupničkom domu. Ali odvjetnica iz Detroita koja predvodi muslimansku lobističku grupu je za agenciju Associated press rekla da je eliminiranje tog programa loša ideja. Raznolikost je uvijek bilo ono što je ovu zemlju činilo svjetionikom nade, snage I odlučnosti. I bilo koji poziv, politički ili ne, da se ta vrata zatvore I ugasi plamen raznolikosti, je zaista zabrinjavajući, kaže Fatina Abdrabboh. Ona dodaje da program lutrije ne predstavlja nikakvu prijetnju u poređenju sa drugim oblicima imigracije. Washingtonski advokat za pitanje imigracije Kenneth Rinzler se slaže. Nije legitimno koristiti nedavni terotistički napad kao izgovor da se ugasi ovaj program, jer aplikanti moraju proći kroz isti sistem provjere kao I svi drugi, kaže Rinzler. Republikanci kažu da će se pozabaviti prijedlogom imigracionog zakona u novoj godini.  Da li će se to desiti zavisi od mnogo faktora, ukljućujući I one političke, kao što je istraga o ruskom miješanju I drugi prioriteti za administraciju. Kao prvo, u ovoj sezoni je ostalo veoma malo legislativnih dana, I čini se da su oni uglavnom fokusirani na poreska pitanja. Ono što će se desiti naredne godine, koja je godina izbora sredinom mandata, teško je predvidjeti. Program lutrijskih viza je uspostavljen 1990. za buduće Amerikance koji nemaju obitelj u Sjedinjenim državama, niti poslodavca da ih sponzorira, ili koji nisu izbjeglice.  Za njih je lutrija za takozvanu zelenu kartu jedina opcija I kako bi se kvalificirali, od aplikanata se zahtijeva diploma iz srednje  škole ili nekoliko godina radnog iskustva.
 • Napadač na crkvu u Texasu iz američke vojske otpušten 2014. godine
  U pucnjavi unutar crkve u nedjelju ujutro u blizini San Antonija u Texasu ubijeno je 26 ljudi, a najmanje 20 ranjeno. Naoružani napadač koji je otvorio vatru u crvki također je ubijen, motiv za sada nije poznat.   Napad se dogodio u mjestu Sutherland Spring koje se nalazi 48 kilometara jugoistočno od San Antonija. Ono što je poznato, prema zvaničniku Texasa za javnu sigurnost Freemanu Martinu, jeste da je napadač kasnije identifikovan kao Devin P. Kelley. Opisao ga je kao mladog muškarca obučenog u crnu odjeću sa zaštinim prslukom. Prvo je iz puške pucao ispred Prve baptističke crkve i nastavio pucati nakon što je ušao unutra. Portparol američke vazduhoplovne vojske Ann Stefanek rekao je Glasu Amerike da je napadač iz vojske otpušten 2014. godine zbog nasilja u porodici. Predsjednik Donald Trump je napisao na Twitteru da prati situaciju iz Japana, jedne od pet odrednica posjete pet zemalja Azije.
 • TUŽILAŠTVO BIH: Bit će zatraženo izručenje Siniše Đurđića iz SAD-a
  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) zatražit će izručenje Siniše Đurđića iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog sumnje da je počinio ratni zločin nedaleko od Sarajeva. Američko pravosuđe otvorilo je istragu protiv Đurđića, rođenog 1973. godine, zbog sumnje da je prikrio svoju ratnu prošlost prilikom useljenja u SAD. „Tužilaštvo BiH je u navedenom predmetu putem međunarodne pravne pomoći saslušalo ukupno 18 svjedoka koji borave na području BiH, a čije izjave su bile potrebne američkim kolegama”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Protiv Đurđića Tužilaštvo BiH vodi istragu da je u svojstvu čuvara u logoru Bunker kod pansiona Kon Tiki u Vogošći i Planjinoj kući u obližnjim Svrakama mučio i zlostavljao zarboljenike. „Tužilaštvo BiH se zahvaljuje pravosuđu SAD-a na pomoći i saradnji na otkrivanju i lociranju ovog osumnjičenog”, saopćeno je. Do sada, iz SAD-a je izručeno 11 osoba pravosuđu BiH. Isporučeni su po zahtjevu BiH zbog sumnji da su počinili ratne zločine, a prethodno su sudovi u SAD-u utvrdili da su dali lažne podatke prilikom ulaska u zemlju. Pet osoba je pravosnažno osuđeno. Kazne su izrečene za zločine u selu Trusina kod Konjica, Derventi i ubistva muškaraca iz Srebrenice u julu 1995. godine. Sud BiH dosudio im je izrekao ukupno 48 i po godina zatvora. Za četvoricu nije utvrđena krivica nakon izručenja. Protiv Azre Bašić, koja je posljednja izručena iz SAD-a, u toku je prvostepeno suđenje.
 • Pritiskom i prijetnjama do autocenzure
  Prijetnje, verbalni i fizički napadi sa kojima novinari susreću, postali su normalna i prihvaćena pojava u bh. društvu, a nekažnjavanje takvih napada, ustaljena praksa.
 • PREDSJEDNIK HAŠKOG SUDA: Neprihvatljiv je angažman osuđenika na Vojnu akademiju
  Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius prenio je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je zа međunаrodnu zаjednicu neprihvаtljiv angažman na Vojnoj akademiji generаlа Vladimira Lаzаrevićа, koji je osuđen pred tim sudom za ratne zločine.  Agius, koji borаvi u Beogrаdu u okviru zаvršnih posjetа zemljаmа regionа pred zаtvаrаnje tog sudа, zаmjerio je predsjedniku Vučiću što dvoje pripаdnikа Srpske rаdikаlne strаnke nisu izručeni Hаškom tribunаlu, saopšteno je iz Predsjedništva Srbije nakon sastanka Vučića i Agiusa. Vučić je tokom razgovora izrаzio brigu zа tretmаn srpskih zаtvorenikа koji u inostrаnstvu izdržаvаju zаtvorske kаzne nа osnovu presudа Hаškog tribunаlа, kаo i zа zdrаvlje pritvorenikа u Hаgu.  Predsjednik Srbije i Agius su rаzgovаrаli o nаslijeđu Hаškog tribunаlа i budućem rаdu Međunаrodnog mehаnizmа zа krivične sudove, koji će nаstаviti poslove sudа u Hаgu.  Vučić je ukаzаo i nа potrebu dа se Srbiji vrаti dokumentаcijа dostаvljenа po zаhtjevimа Tužilаštvа Haškog tribunala.
 • SLUČAJ 'DEJTONSKI SPORAZUM': Željko Kuntoš pušten na slobodu
  Željko Kuntoš, kod kojeg je prema policijskim navodima pronađen original Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku, pušten je da se brani sa slobode. Tužilac nakon saslušanja nije zatražio određivanje pritvora za Kuntoša, a prema obrazloženju iz Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske (RS) nije bilo zakonskih osnova za traženje pritvora. Tužilaštvo nastavlja istraživati ovaj slučaj. Kuntoš je osumnjičen za krivično djelo trgovina utjecajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave. Policija Republike Srpske (RS) protiv Kuntoša podnijela je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i predala ga Posebnom odjeljenju Republičkog tužilaštva za suzbijanje korupcije i kriminala RS. Prema policiji, Kuntoš je namjeravao prodati originalni Dejtonski sporazum na engleskom jeziku. U posjed originala došao je tokom 2017. godine, tvrde u policiji.  Originalni Dejtonski sporazum na engleskom jeziku, kako je saopćeno iz policije, pronađen je jučer prilikom pretresa stambenog objekta na Palama, a kojeg koristi Kuntoš. Advokat Miljkan Pucar kazao je za Alternativnu televiziju da nisu tačni navodi da je Kuntoš htio da proda Dejtonski sporazum, dodavši da je sve stajalo u fascikli koju je dobio od jedne službenice prije otprilike 18 godina. „Kada su jučer došli pripadnici policije, čiji je i on pripadnik, rekli su da su 'čuli da ima neki dokumente i on je dao fasciklu, na kojoj je bila prašina'. Oduzeli su tu fasciklu, tvrde da je to originalni primjerak Dejtonskog sporazuma, a Kuntoš to ne zna”, kazao je on Mediji navode da je Kuntoš nekadašnji član obezbjeđenja i vozač Dragana Kalinića, koji je, između ostalog, obavljao dužnost predsjednika Narodne skupštine RS. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kaže da je Kuntoš sutra trebao preuzeti funkciju rukovodioca Administrativnog centra Vlade RS u Istočnom Sarajevu.
 • Preživjeti rak dojke uz pomoć obitelji i ljubavi za aktivan život
  Rak dojke je najčešči oblik raka kod žena u svijetu. U posljednjih nekoliko decenija, nove vrste tretmana i rano otkrivanje su poboljšali šanse za preživljavanje.  Ali jedna 86 godišnja stanovnica Marylanda svoj oporavak pripisuje svojoj obitelji i ljubavi za jedan omiljeni sport. Novinarka Glasa Amerike Natalia Leonova nas upoznaje sa Ritom Eisenberg. Rita Eisenberg je uvijek vodila aktivan i zdrav život. Većinu života se aktivno bavila plivanjem. „Sve te godine plivanja sam vjerovatno po dužini preplivala cijelu zemlju i nazad”, kaže Rita. Ali 1980 godine je dobila dijagnozu raka dojke. Tada joj je bilo samo 49 godina, bila je u sretnom braku i majka 3 sina. Bilo je to kao da se zavjesa ispred mene spustila. Imala sam rak dojke, kako je to bilo moguće? Doktor mi je rekao da imam nekoliko opcija. Rekla sam da ne želim ništa uraditi. A on je rekao: Ne, to nije jedna od opcija, priča Rita. Ona je imala mastektomiju, a onda se odlučila za tada rijetku rekonstruktivnu operaciju. 2 godine kasnije, rak se vratio. Nakon tretmana radijacijom, rak je nestao. Ona je sada već više od 30 godina bez ikakvog znaka oboljenja od raka. Plivanje ju je, kako kaže, provelo kroz najmračnije trenutke borbe sa bolesti. „Trebalo je vremena dok nisam ponovo mogla koristiti ruku, nisam je mogla podići. Ali i čak dok sam bila podvrgnuta radijaciji, išla sam da plivam. To mi je pružalo balans u životu. Neki ljudi meditiraju. Ja sam plivala”, kaže Rita. No tada ju je sin  ubijedio da se prijavi za američku olimpijadu za starije osobe , što je Ritinu vježbu uzdiglo na sasvim novi nivo. „Kada mi je prvi put to predložio, odbila sam. Nisam htjela, ja nisam osoba koja se takmiči. On mi je rekao da ne moram imati takmičarski duh, već samo da se prijavim, plivam i uživam u tome. Pristala sam i odjednom sam dobila takmičarski duh, trenirala sam i tjerala samu sebe”, kaže uz osmijeh Rita. Ona je u Marylandu osvojila dvije zlatne i jednu srebrenu medalju, i osvojila četvrto mjesto na državnom takmičenju. „Kada se vratila sa olimpijade za starije sa dva zlata i jednim srebrom, zahvalila mi se što sam je natjerao da to uradi. Rekla je: Ako ništa drugo, to će moju smrtovnicu učiniti barem malo zanimljivijom”, kaže Adam, Ritin sin. Za sve one koji se bore sa rakom, Rita ima savjet: prihvatite podršku, budite aktivni i držite se dalje od stresa.
 • SAD terete Mirsada Kandića za zavjeru u cilju podrške terorističkoj organizaciji
  Mirsad Kandić pod velom tajne je izručen iz Bosne i Hercegovine (BiH) Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a koje ga potražuju zbog terorizma. Interpol Washington je raspisao potjernicu za Kandićem, koji je rođen na Kosovu. SAD terete Kandića za krivično djelo zavjera u cilju obezbjeđenja materijalne podrške ili resursa terorističkoj organizaciji, navodi se u podacima Suda BiH. O izručenju Kandića u SAD, koje je ocijenjeno osjetljivim, nije zvaničnim putem moguće dobiti više informacija. „Djelatnici Tužilaštva BiH su, zajedno s partnerskim agencijama, pružili svu potrebnu pomoć i saradnju. Zbog osjetljivosti predmeta ne možemo davati više informacija i detalja”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, a prenosi Klix. Kandić se skrivao u Sarajevu od januara do jula ove godine, objavio je magazin Žurnal. U augustu ove godine, Sud BiH je Kandiću ukinuo privremeni i odredio ekstradicioni pritvor koji je trajao do izručenja.
 • Sud blokirao uredbu o zabrani da transrodne osobe služe vojsku
  Vrhovni sud Sjedinjenih Država blokirao je odluku predsjednika Donalda Trumpa kojom se transrodnim osobama zabranjuje služenje vojske. U izvještaju koji je potpisao sudija američkog okružnog suda Colleen Kollar-Kotelly navodi se da se slučaj vraća u status prije donošenja predsjedničkog memoranduma, 30. juna. Međutim, sudija je odbacio zahtjev tužioca za blokiranje zabrane finansiranja promjene spola. Zahtjev za odbacivanje zabrane pokrenula je grupa transrodnih članova vojske pozivajući se na mogućnost kršenja njihovih ustavnih prava. U slučaju usvajanja zabrane, Pentagon bi ostvario mogućnost da razrješi članove vojske na osnovu procjene da li mogu biti raspoređeni u ratne zone ili učestvuju u ratnim misijama. Također, transrodnim osobama bio bi zabranjen pristup vojsci, a trenutnim članovima ukinuto finansiranje medicinskog tretmana promjene spola.
 • Nove elektronske spravice možda nisu neophodne, ali olakšavaju život
  Sve veće polje potrošačke tehnologije je upravo dobilo nekoliko desetina novih proizvoda koji su prikazani na prvom sajmu potrošačke elektronike u Holandiji. Ne očekuje se da ijedan od njih na spektakularan način promijeni naše živote, ali barem neki od njih  će se možda pokazati kao izuzetno korisni.  Ako vas život dovede u situaciju da imate kontakte sa ljudima koji govore strane jezike, onda bi vam džepni prevodilac mogao biti savršen partner, koji je sposoban da prevodi jednostavne rečenice na 80 jezika. On se još uvijek ipak oslanja na Google prevodioca, ali jednostavna komunikacija se može odraditi čak i bez internet veze. „Za putnike to je idealno. Sa njim možete ići bilo gdje i govoriti sa bilo kim. Osjećaj je nevjerovatan”, kaže Lennart van der Ziel, koosnivač Travisa. Nakon komunikacije sa svim tim ljudima možda ćete biti umorni i gladni. Ali ne morate brinuti. Belgijska kompanija Meal Hero ima savršeno rješenje, pametni pretis. Jednostavno ubacivanje smrznutih sastojaka koji vam budu dostavljeni na kućnu adresu u tu mašinu rezultira ukusnim, zdravim obrokom koji se pripremi po vašem osobnom ukusu. „U osnovi je to koncept koji je proistekao iz problema kojeg smo svi mi imali. Dođemo kući kasno, želimo imati zdrav obrok, a nemamo vremena niti sastojaka da ga sami pripremimo”, kaže Anton Claeys iz kompanije Mealhero. A nakon dobrog obroka, vjerovatno ćete htjeti zadrijemati.  Nema ništa bolje nego zaspati grleći jastuk koji je mekan i koji diše, ima savršen ritam otkucaja srca, a može čak svirati i uspavanku. „On smanjuje stres, povećava relaksaciju, a može se kombinirati sa zvukovima kao što su otkucaji srca ili glas koji vas vodi kroz meditaciju”, kaže Julian Jagstenverg iz kompanije Somnox. A vaš san će biti i još više relaksirajući kada znate da ne morate ustati i nahraniti mačku. Sure Feed vrata i hranilica  za mačke će to odraditi umjesto vas. Putem interneta, daje vam punu kontrolu, kako bi ste ujutro mogli sretni otići na posao, možda vašim električnim biciklom na sklapanje. Možda nijedna od ovih sprava nije neophodnost, ali jedno je sigurno: one predstavljaju samo mali dio industrije za koju se predviđa da će preplaviti svijet sa preko 20 milijardi međusobno povezanih stvari do 2020 godine.
 • Ko ima priliku, otići će
  Bosnu i Hercegovinu (BiH) je u proteklih pet godina napustilo oko 150 hiljada ljudi, a samo u ovoj godini, više od 35 hiljada, podaci su Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

  Slovenija
24 Ur
Delo
Dnevnik
Mladina

RTV Slovenija
STA
Zurnal 24
  Hrvatska
24 Sata
BBC (Hrvatski)
Cro Portal
Dnevnik
Glas Amerike (Hrvatski)
Index
Jutarnji

Klik
Nacional
Net
Regional Magazin
T Portal
Vecernji List
  Bosna i Hercegovina
24 Sata
Dnevni Avaz

Glas Amerike (Bos.)

Haber
Nezavisne Novine

  Srbija
B92
BBC (Srpski)
Beta
Blic
Danas
Glas Amerike (Srpski)
Glas Javnosti
Kurir
Mondo

PC Press
Pink
Politika
Press
RTS
RTV
Svet
Tanjug
Vecernje Novosti
  Crna Gora
Vijesti

 
  Makedonija
Vesti

 
© 2004-2009 pdxyu.com. Sva prava zadržana.